Kledingmaten opmeten

Belangrijk om vooraf te weten
In dit voorbeeld gaan we werken met een kimono, maar je kunt ook een haori of een nagajuban opmeten als dat logisch is voor je nieuwe bestelling -- zorg alleen wel dat je correct doorgeeft wat je hebt opgemeten. Alle maatpunten blijven hetzelfde, alleen je kledingstuk ziet er net even anders uit dan op de plaatjes hieronder. (Haori en heren juban hebben alleen niet "het roze paneel" uit het diagram.)
Wil je liever een nieuw ensemble bestellen op jouw maat? Kijk dan hier om te leren hoe je bij YōWasai je lichaamsmaten neemt.


Welk kledingstuk moet ik meten?

INSERT TABLE


Benodigdheden

  • Het kledingstuk dat je op wilt meten
  • Een meetlint met centimeters
  • Een potlood en papiertje

De maten

 

De voorkant

Voorbereiding

Leg je kimono met de goede kant naar buiten plat op de rug en vouw hem dicht. Zorg dat hij mooi glad ligt, dat de zijnaden ook echt aan de zijkant zitten en dat de schoudervouw bovenaan ook echt bovenaan zit. Let er bij haori verder op dat de kraag uitgevouwen is en niet terugvalt, anders zie je de naad niet goed. Op het plaatje hierboven hebben de linker- en rechterkant een andere kleur om de focus te verbeteren. Ook is één paneel aan de rechterkant roze om straks beter onderscheid te kunnen maken tussen de twee voorpanelen.

Het maakt niet uit aan welke kant je meet. Zorg verder dat je alles in rechte lijnen meet.


A - Lengte (mitake / kitake)

Meet de hele zijnaad op, inclusief de mouwnaad, van bovenaan de schouder tot onder op de zoom.

 

B - Mouwlengte (sodetake)

Zoek in de schoudervouw de mouwnaad weer op en meet nu aan de kant van de mouw verticaal de lengte op; van schoudervouw (katayama) tot de onderkant van de mouw.

 

F - De breedte van de voorkant op de zoom (maehaba)

De voorkant van een kimono (en veel nagajuban) bestaat uit twee panelen: de eerste zit vast aan de zijnaad (paars) en de tweede zit weer vast aan dit paneel (roze); je wilt alléén die paarse hebben. Om dit paneel goed op te meten, leg je je meetlint direct op de zoom en meet je vanaf de naad met het roze paneel naar de zijnaad. Zo kun je niet per ongeluk te ver meten.

Je meet hier dus niet de hele voorkant op! Dit omdat het roze paneel een standaardafmeting kent.

NB: Niet alle nagajuban hebben zo'n extra roze paneel (die van heren vaak niet). In dat geval meet je het enige voorpaneel dat je hebt - het paarse. Haori hebben nooit het extra roze paneel, maar meestal wel een extra driehoekig paneeltje tussen de zijnaad. Deze laat je voor wat het is en je meet in dit geval tussen de buitenkant van dat driehoekje en de kraag aan de voorkant.

 

G - Afstand van de zoom tot de onderkant van de kraag (erishita)

Deze maat is optioneel en naar persoonlijke smaak in te vullen. In de meeste gevallen is hij voor dames de helft van de lengte van de kimono (A), soms min 2cm of wat.Voor heren is hij eerder de helft van de lengte van de drager, soms min diezelfde twee cm. Je kunt hem overnemen van je bestaande kimono of iets verhogen of verlagen als je dat prettiger vindt.

Je meet hem in elk geval altijd vanaf de zoom omhoog tot aan het punt waar de kraag aan het roze paneel vastzit. Meet nooit vanaf de schouder naar beneden - dit is te inaccuraat!


De achterkant

Voorbereiding

Draai nu je kimono om en zorg dat hij weer mooi glad ligt met de zijnaden en de schoudervouw waar ze horen.

C - Schouderbreedte (katahaba)

Leg je meetlint op de rugnaad, recht onder de kraag en trek het horizontaal naar de mouwnaad. Je zult merken dat je niet precies over de schoudervouw (katayama) heen meet, maar 2 à 3 cm lager. Dit klopt en is de priciezere manier om deze maat te nemen, omdat je anders je meetlint diagonaal laat lopen of moet gokken en dat wil je niet.


D - Mouwbreedte (sodehaba)

Leg nu je meetlint op de mouwnaad en trek het horizontaal naar de polsopening. Dit keer mag je wel de schoudervouw volgen - graag zelfs.


Y - Yuki

De yuki is de halve breedte van je kledingstuk -- van de rugnaad tot aan een polsopening. Je hoeft hem niet apart op te meten, want dit is gewoon C+D. De reden dat je dat optelsommetje toch even mag maken, is omdat hij voor DIY Design niet groter mag zijn dan 82cm. Dit i.v.m. de breedte van mijn stofrollen. Heb je een langere yuki nodig, dan kun je allen via Maatwerk bestellen, omdat ik dan langere rollen voor je moet inkopen.


E - De breedte van de achterkant op de zoom (ushirohaba)

Leg je meetlint direct op de zoom en meet tussen de rugnaad en de zijnaad. (Dit is dus de helft van de achterkant.)