Lichaamsmaten nemen

Belangrijk om vooraf te weten

Vul altijd je eigen lichaamsmaten in zonder extra rekening te houden met het type kledingstuk! Een westerse jas in maat 42 mag misschien groter zijn dan een t-shirt in maat 42, maar je koopt ze toch in dezelfde maat -- dat is voor wafuku bij YōWasai niet anders. Ik gebruik een serie vaste formules die ervoor zorgen dat als jij één matenset opgeeft, je haori precies genoeg overwijdte heeft voor je kimono en je juban precies genoeg onderwijdte. Bestel je later een nieuwe haori voor op dezelfde kimono, dan geef je gewoon precies dezelfde maten op als de eerste keer.

Bewaar ze dus goed als dat lukt! Je kunt ook altijd aan mij vragen of ik de maten van een eerdere bestelling nog in mijn archief heb staan, mocht je ze toch zijn kwijtgeraakt. Je kunt er ook voor kiezen om de volgende keer je kledingmaten te gebruiken i.p.v. je lichaamsmaten.


Thuis maatnemen

Als je een DIY Design wilt samenstellen of als je maatwerk bestelt zonder langs het atelier te komen, dan zul je je eigen maten moeten nemen en online invullen. Wees niet bang - er zijn niet veel maten nodig en het is niet moeilijk. Plus, als je er een centimeter of twee naast zit, is dat in de meeste gevallen niet eens zo erg ;)  Dus pak een meetlint, vraag een hulpje en meten maar!

Benodigdheden

  • Draag aansluitende kleding die niet super wijd of super strak zit
  • Een meetlint met centimeters
  • Iemand om je te helpen
  • Een potlood en papiertje
  • Een touwtje dat om je middel past of een paselastiek
  • Eerlijkheid

Iedereen is uniek (Of "voor de mensen die moed zoeken")

Elke mens heeft zijn unieke maten. Iedereen heeft haar unieke vorm. Wat deze is of wat die zijn, is niet belangrijk. Het zegt immers niets over wie je bent en in dat opzicht vind ik ze ook echt niet interessant. Het zegt wel iets over hoe goed je kleding je zal passen en in dat opzicht vind ik het wél interessant.
We hebben allemaal wel eens die momenten gehad waar we hoopten dat de cijfertjes op dat stomme lint wat lager waren of wat hoger, maar helaas werkte dat gemene ding niet mee. Geloof me - ik ken het gevoel. Het zou alleen wel heel erg zonde zijn als je zoveel moeite neemt om iets moois voor jezelf te ontwerpen, om het dan te vergooien door vals te spelen op je maattabel. Hier is een klein kleermakers-geheimpje voor je: een kledingstuk op maat gemaakt, op je echte maat gemaakt, staat je altijd beter dan iets wat te ruim of te strak zit.
Dus wees eens lief voor jezelf en wees eerlijk met je meetlint; je bent uiteindelijk toch het mooist wanneer je jezelf bent.

De maten

 Je lichaamslengte (dames kimono en furisode) of je kimono lengte (heren kimono)

Furisode, dames kimono & yukata zijn het liefst net zo lang als jij bent, of zelfs ietsje langer. De extra lengte wordt omgevouwen en deze vouw hoort zichtbaar te zijn. Daarom gebruiken we hiervoor je eigen lichaamslengte. De naam verraadt het natuurlijk al, maar dit is gewoon het antwoord op de vraag "Hoe lang ben je?" De beste manier om dit te meten is als volgt: ga zonder schoenen aan met je rug tegen een muur of deur(post) staan en laat iemand een potlood plat op je hoofd leggen en een streepje zetten. Meet vervolgens van de vloer tot het streepje in een rechte lijn.
Heren kimono & yukata zijn korter dan die van dames, dus hiervoor ga je een andere kledingmaat nemen dan dames. Ga met je rug naar je helper staan. Sta rechtop, voeten onder je schouder en kijk naat voren. Je helper legt nu het meetlint onderaan de nek - daar moet een voelbare nekwervel zitten. Vandaar trekt hij/zij het lint recht naar beneden tot op de vloer. Kun je deze maat echt niet (laten) nemen, dan kun je ook 85% van je totale lichaamslengte nemen en dat invullen. (Neem de maat dan zoals je hierboven zou doen en vermenigvuldig dat met 0,85) Dit resultaat is bij benadering vaak oké, maar zelden zo goed als zelf meten.

Heup- of buikmaat

Kimono hebben een vrij cilindrisch model dat vanaf de buik zo'n beetje recht naar beneden afhangt. Meestal gebruik ik de heupmaat om de breedte van jouw kimono te bepalen, maar in sommige gevallen is de buikmaat beter geschikt. Dit om te voorkomen dat je er uiteindelijk als een worst in een krap jasje bij loopt - lekker, maar niet per se aantrekkelijk! Meet daarom beide maten op en vul dan de grootste van de twee in waar er naar de heup- of buikmaat gevraagd wordt.
~~~
Voor je heupmaat zoek je naar de grootste horizontale maat die je kunt vinden. Deze zit onder je heupbot en loopt over je achterwerk. Wikkel het meetlint rond je lage heupen en houd het aan de voor- en achterkant op dezelfde hoogte, parallel aan de vloer. Gebruik evt. een spiegel om te kijken of je lint recht loopt. Trek het meetlint nu wat heen en weer en op en neer en lees steeds de maat even af. Ga door totdat je de grootste gevonden hebt en schrijf die op.
Voor je buikmaat doe je eigenlijk hetzelfde, alleen dan om je middel: meetlint recht; beetje wiebelen totdat je de grootste maat vindt; aflezen; opschrijven.

Taille

In het kader van wafuku gebruiken we de taille maar op één moment: voor het aanmeten van hakama (plooibroek/-rok). De vraag die je jezelf daarom eerst moet stellen is: "waar/hoe hoog wil ik mijn hakama dragen?" Voor de meeste dames is het antwoord "in mijn natuurlijke taille" voor gebruik i.c.m. westerse kleding of "meer richting de onderborst" voor wafuku. Voor de meeste heren is het echter "op mijn heupen". Hij valt in elk geval ergens in het turquoise gebied op de tekening.
~~~
Als je al een kimono ensemble bezit, kun je dat aantrekken en meten op één cm onder de bovenrand van je obi. Dit geeft altijd de meest precise meting. Heb je er nog geen, dan volgt hier een handige richtlijn:
Kies de hoogte waar je de tailleband van je hakama wilt hebben zitten en knoop daar even een touwtje of (pas)elastiek om je middel. Probeer het niet te laten schuiven. Meet dan gewoon een heel rondje om je lichaam bovenop het touwtje met een meetlint. Sta netjes rechtop maar ontspannen, houd het meetlint recht en trek het niet te strak.
Voor dames is een paar cm boven de natuurlijke taille een goede richtlijn, voor heren de tailleband van een normale spijkerbroek of pantalon. Dit zijn echter slechts richtlijnen en zullen niet altijd voor 100% kloppen. Persoonlijke voorkeur voor hoe hoog je je hakama draagt speelt natuurlijk ook een rol.
Verwijder het touwtje nog niet! - Dit heb je nog even nodig voor de hakama lengte.

 Hakama lengte

Ook deze maat gebruiken we alleen voor hakama. Waar je net de omtrek (breedte) hebt gemeten, ga je nu de lengte bepalen. Meet aan de voorkant van je lichaam vanaf het touwtje dat je net geknoopt hebt recht naar beneden tot aan je enkel. (Dit zou dus ook de tailleband van je broek kunnen zijn.) Het makkelijkst is om degene die opgemeten wordt het meetlint net niet in het midden van z'n buik vast te laten houden bij het touwtje dat hij nog om zijn middel heeft terwijl de helper het strak naar de enkel trekt. Daar kun je bij het binnenste enkelbotje de maat aflezen.
Ben je van plan om je hakama niet met traditioneel Japans schoeisel (zori) te dragen maar met laarsjes? Trek dan zo'n 10 cm af van je gemeten maat. Ben je van plan hem sowieso niet met wafuku te dragen maar alleen/vooral met westerse kleding en schoenen? Trek dan ongeveer 5 cm af.

 Yuki

Dit is een maat waar je zeer waarschijnlijk nooit eerder van hebt gehoord, maar als je een vogel was geweest, had ik het je spanwijdte genoemd. De maat heeft te maken met de mouwlengte, zoals wij het zouden noemen. Als je een kimono voor je ziet, klinkt dat echter een beetje verwarrend, omdat de mouw "lengte" - van je schouder naar je pols - vaak korter zal zijn dan de mouw "breedte" - van je arm naar de zoom van je mouw. Daarom gebruik ik bij wafuku de termen liever andersom, gewoon omdat het instinctief beter klopt.
~~~
Goed, leuk, maar hoe meet je dat nou?
  • Ga met je rug naar je helper staan en strek je rechterarm arm uit. Maak een hoek van ongeveer 45° met je lichaam. Het is belangrijk dat je stil blijft staan en niet gaat omkijken, draaien of buigen. Probeer ook niet je maatje te helpen, hoe lief de impuls ook is.
  • Laat je hulpje nu het begin van het meetlint onderaan je nek leggen. Je voelt daar als het goed is een klein knobbeltje - één van je wervels is dat. Laat hem/haar het meetlint met de linkervinger op de plek houden.
  • Van daaruit meet hij/zij in een rechte lijn richting de schouder. De lijn zal een beetje aflopend zijn t.o.v. een horizontale lijn. NB: Blijf hierbij over de rug lopen. Trek het meetlint dus NIET omhoog bovenop de schouder!
  • Komt hij/zij bij het midden van de schouder, dan legt hij/zij even de rechtervinger op het lint, maar neemt het meteen weer over met de linkervinger zodat hij/zij het stukje dat net gemeten is kan laten vallen. Nu volgt hij/zij de de arm (in die hoek van 45° dus) naar de pols over wat voor hem/haar de achterkant van de arm is.
Het klinkt misschien moeilijk, maar je trekt gewoon twee rechte lijnen over de rugkant, precies zoals op het plaatje. Je meet dus van de nek naar midden schouder en van daar naar de pols, zonder het meetlint tussendoor te verplaatsen of helemaal los te laten. Meet tot aan het polsbotje of een paar centimeter korter, net wat je prettig vindt.