Maatnemen

Thuis maatnemen

Als je een DIY Design wilt samenstellen of als je maatwerk bestelt zonder langs het atelier te komen, dan zul je je eigen maten moeten nemen en online invullen. Wees niet bang - er zijn niet veel maten nodig en het is niet moeilijk. Plus, als je er een paar centimeter naast zit, is dat in de meeste gevallen niet eens zo erg ;)  Dus pak een meetlint, vraag een hulpje en meten maar!

Benodigdheden

  • Draag normale kleding die niet super wijd of super strak zit
  • Een meetlint met centimeters
  • Iemand om je te helpen
  • Een potlood en papiertje
  • Een touwtje dat om je middel past of een pas elastiek
  • Eerlijkheid

Iedereen is uniek (Of "voor de mensen die moed zoeken")

Elke mens heeft zijn unieke maten. Iedereen heeft haar unieke vorm. Wat deze is of wat die zijn, is niet belangrijk. Het zegt immers niets over wie je bent en in dat opzicht vind ik ze ook echt niet interessant. Het zegt wel iets over hoe goed je kleding je zal passen en in dat opzicht vind ik het wél interessant.
We hebben allemaal wel eens die momenten gehad waar we hoopten dat de cijfertjes op dat stomme lint wat lager waren, maar helaas werkte dat gemene ding niet mee. Geloof me - ik ken het gevoel. Het zou alleen wel heel erg zonde zijn als je zoveel moeite neemt om iets moois voor jezelf te ontwerpen, om het dan te vergooien door vals te spelen op je maattabel. Hier is een klein geheimpje voor je: een kledingstuk op maat gemaakt, op je echte maat gemaakt, staat je altijd beter dan iets wat te ruim of te strak zit.
Dus wees eens lief voor jezelf en wees eerlijk met je meetlint; je bent uiteindelijk toch het mooist wanneer je jezelf bent.

De maten

Je lichaamslengte

De naam verraadt het natuurlijk al, maar dit is gewoon het antwoord op de vraag "Hoe lang ben je?" De beste manier om dit te meten is als volgt: ga zonder schoenen met je rug tegen een muur of deur(post) staan en laat iemand een potlood plat op je hoofd leggen en een streepje zetten. Meet vervolgens van de vloer tot het streepje in een rechte lijn.

Heup- of buikmaat

Kimono hebben een vrij cilindrisch model dat vanaf de buik zo'n beetje recht naar beneden afhangt. Meestal gebruik ik de heupmaat om de breedte van jouw kimono te bepalen, maar in sommige gevallen is de buikmaat beter geschikt. Dit om te voorkomen dat je er uiteindelijk als een worst in een krap jasje bij loopt - lekker, maar niet per se aantrekkelijk! Meet daarom beide maten op en vul dan de grootste van de twee in waar er naar de heup- of buikmaat gevraagd wordt.
Voor je heupmaat zoek je naar de grootste horizontale maat die je kunt vinden. Deze zit onder je heupbot en loopt over je achterwerk. Wikkel het meetlint rond je lage heupen en houd het aan de voor- en achterkant op dezelfde hoogte - gebruik evt. een spiegel om te kijken of je lint recht loopt. Trek het meetlint nu wat heen en weer en op en neer en lees steeds de maat even af. Ga door totdat je de grootste gevonden hebt en schrijf die op.
Voor je buikmaat doe je eigenlijk hetzelfde, alleen dan om je middel: meetlint recht, beetje wiebelen totdat je de grootste maat voelt en vindt, aflezen, opschrijven.

Taille

In het kader van wafuku gebruiken we de taille maar op één moment: voor het aanmeten van hakama (plooibroek/-rok). De vraag die je jezelf daarom eerst moet stellen is: "waar/hoe hoog wil ik mijn hakama dragen?" Voor de meeste dames is het antwoord "in mijn natuurlijke taille." Voor de meeste heren is het echter "op mijn heupen". Hij valt in elk geval ergens in het turquoise gestreepte gebied op de tekening. Als je al een kimono ensemble bezit, kun je dat aantrekken en meten op één cm onder de bovenrand van je obi. Heb je er nog geen, dan volgt hier een handige richtlijn:
Kies het punt waar je de tailleband van je hakama wilt hebben zitten en knoop daar even een touwtje of (pas)elastiek om je middel. Meet dan gewoon een heel rondje om je lichaam met een meetlint. Sta netjes rechtop maar ontspannen, houd het meetlint recht en trek het niet strak. Verwijder het touwtje nog niet!
Voor dames is de natuurlijke taille (het smalste punt van je bovenlijf) een goede richtlijn, voor heren de tailleband van een normale spijkerbroek of pantalon.

en Hakama lengte

Ook deze maat gebruiken we alleen voor hakama. Waar je net de omtrek (breedte) hebt gemeten, ga je nu de lengte bepalen. Meet aan de voorkant van je lichaam vanaf het touwtje dat je net geknoopt hebt recht naar beneden tot aan je enkel. Het makkelijkst is om degene die opgemeten wordt het meetlint net niet in het midden van z'n buik vast te laten houden bij het touwtje dat hij nog om zijn middel heeft terwijl de helper het strak naar de enkel trekt. Daar kun je bij het binnenste enkelbotje de maat aflezen.
Ben je van plan om je hakama niet met traditioneel Japans schoeisel (zori) te dragen maar met laarsjes? Trek dan zo'n 10 cm af van je gemeten maat. Ben je van plan ze sowieso niet met wafuku te dragen maar alleen/vooral met westerse kleding en schoenen? Trek dan ongeveer 5 cm af.

 Yuki

Dit is een maat waar je zeer waarschijnlijk nooit eerder van hebt gehoord, maar als je een vogel was geweest, had ik het je spanwijdte genoemd. De maat heeft te maken met de mouwlengte, zoals wij het zouden noemen. Als je een kimono voor je ziet, klinkt dat echter een beetje verwarrend, omdat de mouw "lengte" - van je schouder naar je pols - korter zal zijn dan de mouw "breedte" - van je arm naar de zoom van je mouw. Daarom gebruik ik bij wafuku de termen liever andersom, gewoon omdat het instinctief beter klopt.
Goed, leuk, maar hoe meet je dat nou? Ga met je rug naar je helper staan en strek één arm uit. Maak een hoek van ongeveer 45° met je lichaam. Laat je hulpje nu het begin van het meetlint onderaan je nek leggen. Je voelt daar als het goed is een klein knobbeltje - één van je wervels is dat. Meet van daaruit in een horizontale lijn richting de schouder, maar blijf over de rug lopen. Kom je bij het midden van de schouder, leg dan even je vrije vinger op het lint, maar neem het meteen over met je eerste vinger zodat je het stukje dat je net gemeten hebt kunt laten vallen. Volg nu de hoek van 45° naar de pols over de achterkant van de arm.
Het klinkt misschien moeilijk, maar je trekt gewoon twee rechte lijnen over de rugkant, precies zoals op het plaatje. Je meet dus van de nek naar de schouder en van daar naar de pols, zonder het meetlint tussendoor te verplaatsen of helemaal los te laten. Meet tot aan het polsbotje of een centimeter of twee korter, net wat je prettig vindt.